Algemeen


Zonnepanelen worden steeds vaker toegepast.
U komt ze tegen op daken van woonhuizen, bedrijven en zelfs op de grond in een zonnepanelenpark. Het omzetten van licht naar elektriciteit wordt ook wel zonnestroom genoemd. Dikwijls wordt de term fotovoltaïsch gebruikt. Dit woord is afkomstig van het Griekse woord photos (dat “licht” betekent) en Volta, de naam van een Italiaanse graaf die de eerste elektrische batterij uitvond. Voor zonnepanelen die elektriciteit opwekken, gebruikt men de afkorting PV-modules (van het Engelse “photovoltaic”).

Het opwekken van stroom door middel van PV-modules gaat gepaard met hoge (DC) gelijkspanningen (300 - 1000 Volt) die in een omvormer omgezet worden naar een bruikbare (AC) wisselspanning van 230 of 380 Volt. Bij grote zonnepanelenparken is de spanning vaak nog hoger.

Veiligheid is bij deze spanningsniveaus een vereiste, maar door de vele diverse normen, mogelijkheden en inzichten raken we vaak het spoor bijster. Veelal resulteert dit in goede bedoelingen maar niet in het gewenste veiligheidsniveau. Vooral bij kleinere PV-systemen is de kans groot dat de elektrische veiligheid niet optimaal gewaarborgd wordt.
Zonnepanelen

Om duidelijkheid te scheppen en vragen te beantwoorden behandelen we in de verschillende tabbladen de technieken en vraagstukken die bij PV-systemen voorkomen.
Heeft u vragen met betrekking tot elektrische veiligheid bij zonne-energie of over de hier geplaatste informatie, dan helpen wij u graag verder.
Productinformatie | © Bender Benelux B.V.